Kaip parinkti tinkamus siuvimo siūlus? - kaSiulai.lt

Kaip parinkti tinkamus siuvimo siūlus?

Apr 03, 2024Julius Virbickas

Kaip ir su viskuo kitkuo šiame mūsų dualiame pasaulyje, taip ir su siuvimo siūlais, vienos tiesos, vieno universalaus atsakymo, nerasime. Jei paklaustume lyderiaujančių siuvimo siūlų gamintojų, ką su kuo siūti, jų nuomonės išsiskirtų.

Vienas jų ragina siūti viską su poliesterio siūlais (jie, beje, ir yra populiariausi mūsų dienomis). Kitas gamintojas, kuris ko gero rimčiausiai investuoja į naujas technologijas ir nuolat labai stipriai tobulėja bei gamina ugniai, vandeniui atsparius, kosmonautų kostiumų, automobilių oro pagalvių siuvimo siūlus, teigia, jog siūlą teisinga būtų rinktis pagal audinio tipą; atsižvelgiant į jo sudėtį ir storį. Kitaip tariant, medvilninį audinį jis pataria siūti su medvilniniais siuvimo siūlais, šilkinį - su šilkiniais, sintetinio pluošto turintiems audiniams kviečia rinktis iš poliesterio pagamintus siuvimo siūlus.
Geriausia, ką galime rinktis, ką galime rasti Lietuvoje ir, ką labai “skaniai suvalgys” jūsų siuvimo mašinos, yra Coats Duet. Jūsų siuvimo mašinos bus tiesiog laimingos siūdamos ne su bet kokiu, o su kokybišku siuvimo siūlu. Kaip beje ir žmonės mezgantys mezgimo mašinomis puikiai žino, kad mašina puikiai susitvarko su geros kokybės, žinomo, savęs nemaskuojančio gamintojo verpalais.

Tik įsivaizduokite, siuvimo siūlų istorijoje yra buvę net tokių nutikimų: didelėje siuvimo gamykloje atlikti testai, panaudojant pigų ir prastą siuvimo siūlą, o po to kokybišką, parodo, jog įmonė per metus uždirbtų dar vieną milijoną, jei netaupytų siuvimo siūlams, o rinktųsi geriausius. Pigus siūlas nutrūksta, jį reikia vėl iš naujo įverti, tad prarandamas brangus jūsų laikas.

Coats Duet yra kaip tik tie siuvimo siūlai, kurie taupo mūsų laiką, nenutrūksta siūnant ar vėliau dėvint gaminį. Taip yra dėl unikalios jų gamybos technologijos. Coats Duet yra šerdiniai siūlai (arba armuoti), susukti iš trijų gijų. Kiekviena gija turi poliesterio šerdį aplink apvytą poliesterio plaušeliais. Tokios konstrukcijos dėka siūlas yra labai elastingas. Jis gali gana daug išsitempti ir grįžti į ankstesnį savo būvį nenutrūkęs.

Siuvimo priedai – siūlai, užtrauktukai, sagos, juostelės – galutinėje gaminio savikainoje sudaro tik apie 5%, tad neverta taupyti geriems siuvimo siūlams. Šitaip jūs laimite laiko kūrybai užuot vargdami dėl nutrūkstančio siūlo besiūnant siuvimo mašina ar nepatvarių siūlių, irstančių gaminį devint.

Coats Duet yra dviejų storių: Nr.100, tinkami sijonams, kelnėms, marškiniams, suknelėms siūti, bei Nr. 30 – džinsams, paltiniams audiniams, portjeroms, sagų kilpoms, odai. Tiek vieni, tiek kiti, tinka siūti rankomis bei mašina.

Dar vienas labai stiprus, tvirtas siūlas Coats Nylbond, gaminamas to paties gamintojo, skirtas elastingiems avalynės audiniams, odai. Jei darote papuošalus iš karoliukų, ar jums reikia prisiūti biserį, labai patartina rinktis Coats Nylbond. Šis siūlas turi savo spalvyną, tad geriausia jo spalvą parinkti pagal biserio spalvą. Patartina imti kiek tamsesnį nei patys karoliukai. Moteriškos rankos jo nutraukti negali, tad jūsų suvertas papuošalas greit ir lengvai nepabirs.

Jei ruošiatės siūti kažką plonyčio ar prabangaus, brangaus ar šventiško, rinkitės Seta Reale Nr.100. Šis siūlas pagamintas iš natūralaus šilko. Seta Reale Nr.30 yra storesnis, tad bus nepaprastai dailu juo siuvinėti, rankomis ar mašina. Galima, žinoma juo ir siūti, ypač jei jūsų šilko audinys yra storesnis. Seta Reale Nr.30 dar be galo tinka dekoratyvinėms siūlėms, dekoratyviniam dygsniavimui.

Yra dar vienas puikus Coats siūlas - Coats invisible, skaidrus ir visiškai nematomas bei švelnios dūmo spalvos. Jį galima panaudoti ten, kur reiktų, kad siūlo nesimatytų. Kartais Coats Invisible tampa nepamainomu susiuvant prairusį minkštąjį baldą arba jei itin sunku parinkti siūlo atspalvį. Su Coats Invisible patogu prisiūti ir biserį.

Linkime jums dailių ir tvirtų siūlių!

More articles